Bästa förberedelserna inför tentaplugg

När tentaperioden närmar sig är det lätt att känna stressen komma krypande. Men genom att tidigt ta kontroll över din tid kan du lägga upp en planering som förbereder dig på bästa sätt inför ditt nästa stora prov.

Så fort du får reda på att du ska ha en tenta kan du börja planera. Oavsett hur l ångt fram i tiden tentan ligger eller hur omfattande den är, bör du ta som vana att analysera din tid. Även om du har flera veckor på dig, kanske du har mycket annat inplanerat vilket gör att din tid för studier minskar. Olika prov kräver också olika mycket förberedelser. Är du osäker på provets omfattning, kolla med din lärare eller be att få se gamla tentor.

För att vara effektiv gäller det att sätta upp tydliga regler för dig själv. Planera in vilka tider du ska plugga och boka inte in något annat då. Studerar du bäst på morgonen är det den tiden du ska avsätta för plugg. Planera gärna in tider då du studerar och repeterar med klasskompisar. Tillsammans kan ni hjälpa varandra och hålla motivationen uppe!
Men oavsett hur mycket tid du spenderar med dina böcker måste du komma ihåg att vila och äta bra! Det är grunden för att orka hålla fokus och koncentration under lång tid. I din personliga kalender kan du l ägga in checklistor för vätske- och näringsintag och fysisk aktivitet. Under intensiva perioder är det extra viktigt att prioritera vila, vatten och rörelse.

När den stora dagen väl är här, är det tryggt att vara bra förberedd. För att minska stressen under tentadagen kan du i god tid planera in extra tid för att ta dig till lokalen eller kolla igenom din digitala uppkoppling. Se till att ha allt du behöver för att skriva provet redo så slipper du lägga onödig energi på det.

Lycka till med din tenta!

Checklista inför tentaplugg

● Hur mycket tid har jag på mig fram till provet?
● Hur omfattande är provet?
● Hur mycket behöver jag plugga varje dag?
● Har jag planerat för återhämtning?
● Får jag i mig tillräckligt med vatten och näringsrik mat?
● Har jag koll på allt jag behöver under tentadagen?

Med en personlig kalender eller anteckningsbok är det du som väljer

Omslag
Spiral och gummisnodd
Layout
Innehåll
Extra innehåll
Startdatum
Skapa nu

Planeringstips

earth