Planera din odling

Vi är många som drömmer om att kunna plocka egenodlade grönsaker att servera till sommarens middagar. Gödning, vatten och solsken i all ära, men grunden för din skördefest lägger du redan på planeringsstadiet. Låt odlingssäsongen börja!

 1. Definiera dina förutsättningar
  Börja med att fundera över hur mycket du vill odla och vilket syfte din trädgård ska fylla. Hur stora odlingsmöjligheter har du tillgång till? Kommer du vara bortrest större delen av sommaren? I februari är det lätt att drömma sig i väg men genom att odla realistiskt efter dina förutsättningar är chansen större att du lyckas med din skörd.
 2. Lista!
  Vilka växter drömmer du om att ha i din trädgård eller kolonilott? Gör en lista med de grödor du vill odla, du hittar massor av inspiration i trädgårdsbloggar och i handelsträdgården. Fundera på vad du gilla att äta och fokusera på sådant som du vet att du kommer göra av med i din matlagning. Gillar du utmaningar är det alltid kul att även ha någon växt att experimentera med varje år!
 3. Rita och skissa
  Nu har du satt förutsättningarna, dags att börja skissa! På fröpåsarna får du reda på hur dina växter trivs bäst. Vissa grödor vill byta plats varje år, vissa trivs att odlas tillsammans, visa behöver gott om plats medan andra kan planteras tätt. Om du planerar ditt l and i nnan fröerna åker i backen ger du dina växter bästa möjliga förutsättning!
 4. Designa en egen trädgårdskalender
  Att odla är personligt och styrs av i vilken växtzon du bor, om du har tillgång till växthus och givetvis vilka växter du vill odla. När du designar din egen trädgårdskalender kan du ange viktiga datum för dig. Som sista nattfrosten, när olika grönsaker ska förodlas och när du kan börja plantera ut. Nästa år kan du utgå från din mall och göra j usteringar!
 5. Utvärdera och förbättra
  Precis som med allt ger övning färdighet. Om du antecknar vad du gör i din trädgård är det mycket enklare att gå tillbaka och utvärdera vad som funkade bra och vad du ska ändra på till nästa år. Därför är det smart att lägga in extra sidor för anteckningar och skisser i din kalender. Under vintern, när trädgården ligger i vila, är det perfekt att starta upp nästa säsongs planering!

Med en personlig kalender eller anteckningsbok är det du som väljer

Omslag
Spiral och gummisnodd
Layout
Innehåll
Extra innehåll
Startdatum
Skapa nu

Planeringstips

earth